Bisa ‘Venom’ kurang menyengat

Posted on

‘Venom’ yang sepatutnya mampu menjadi karya hebat nampaknya tidak berupaya menjadi setanding dengan karya terbitan Marvel Studios.

Filem: Venom

Pengarah: Ruben Fleischer

Pelakon: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Jenny Slate, Reid Scott, Peggy Lu dan Woody Harrelson

Genre: Aksi/Sains Fiksyen

Durasi: 113 minit

Pengedar: Sony Pictures Entertainment

Tarikh Tayangan: 4 Oktober 2018

UNTUK mana-mana studio filem selain daripada Marvel Studios dalam melahirkan filem adaptasi komik, ia bukan sesuatu yang mudah. Senang cerita, ia adalah satu risiko yang cukup besar.

Semuanya bergantung kepada keberanian studio berkenaan dalam mempersembahkan sebuah cerita yang dapat menjadi lebih baik dengan apa yang telah diterbitkan Marvel Studios sebelum ini.

Paling tidak pun, mungkin mampu untuk menjadi setara kerana selama 10 tahun pertama Marvel Studios berkuasa, memang agak sukar menidakkan penangan luar biasa mereka yang ternyata telah mencipta satu jenama isi rumah dalam budaya popular hari ini.

Dalam konteks ini, filem terbitan 20th Century Fox seperti Logan (2017), dua filem Deadpool (2016 dan 2018) dan beberapa siri filem X-Men sahaja yang telah menyamai kedudukan mereka itu.

Aksi Tom Hardy yang berhadapan dengan alter egonya, Venom yang telah menjadikan dirinya sebagai seorang yang berbeza.

Justeru, apabila sebuah lagi filem adaptasi komik terbitan Sony Pictures Entertainment atau Sony berjudul Venom, harus diakui, ramai yang meletakkan harapan cukup tinggi untuk melihat Venom berdiri dengan cukup megah.

Ditambah pula, dengan sedutan filem tersebut yang berulang kali dimainkan sebagai salah satu rangka promosi, menerbitkan keyakinan penonton bahawa Venom mampu menjadi sebuah karya yang berbisa.

Pun begitu, seperti yang selalu diperkatakan, usah terlalu percaya kepada sedutan filem sebelum menonton keseluruhan ceritanya kerana ia pasti akan membuatkan anda kecewa. Paling tidak pun menzahirkan keluh kesah yang berpanjangan.

Begitulah apa yang berlaku terhadap penulis usai menonton Venom pada hari pembukaannya minggu lalu. Hakikatnya memang penulis meletakkan sasaran Venom mampu berdiri setanding dengan karya Marvel Studios yang lain meskipun berlainan studio.

Sementelah, watak Venom yang kali pertama diperkenalkan di layar perak menerusi filem Spider-Man 3 (2007) arahan Sam Raimi lakonan Topher Grace, membuatkan penulis mahu melihat watak berkenaan diterjemahkan dengan cemerlang.

Bekas calon Oscar, Michelle Williams memegang watak sebagai Anne Weying.

Lebih-lebih lagi watak Venom dan alter egonya, Eddie Brock diterajui oleh bekas calon Oscar, Tom Hardy yang cukup dikenali sebagai pelakon berkarisma, ia menambahkan keterujaan penulis terhadap Venom.

Namun, Venom yang diarahkan oleh Ruben Fleischer (Zombieland, 2009) tidak mencapai sasaran yang diharapkan atas beberapa faktor terutama dari sudut penceritaan dan tona filem ini yang kelihatan seperti tidak mempunyai pendirian.

Meskipun Spider-Man 3 bukanlah sebuah filem yang digemari penulis, tetapi kehadiran Venom dalam filem itu sekurang-kurangnya meninggalkan impak dan memberikan satu rasa yang gerun untuk membuktikan Venom bukan sembarangan makhluk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *