Bisa ‘Venom’ kurang menyengat

Posted on

Malangnya, perkara itu tidak berlaku kerana watak Venom di tangan Hardy seolah-olah lari daripada acuan asalnya yang ganas, tidak berperi kemanusiaan dan makhluk yang amat ditakuti.

Kebarangkalian perkara itu berlaku adalah disebabkan Venom merupakan filem pertama dalam francais filem yang mahu dibangunkan oleh Sony selaku pemegang hak cipta kepada watak Spider-Man dan watak-watak yang berada dalam dunia adiwira itu.

Salah satu babak filem Venom yang kini sedang ditayangkan di pawagam tempatan.

Kendatipun begitu, itu tidak boleh dijadikan sebagai alasan kerana apabila mahu mencipta sebuah francais filem baharu, filem pertama seharusnya kukuh dari segenap aspek untuk meneruskan legasi kepada filem-filem selepas itu.

Dalam erti kata lain, Venom ibarat seperti pembuka selera sebelum filem sekuel seterusnya menyusul tetapi hidangan itu hanya sekadar untuk mengalas perut semata-mata.

Sebagai pelakon berkaliber dengan watak-watak yang mencabar dirinya sebelum ini, Hardy tidak gagal secara total dalam menterjemahkan Venom ke layar perak kerana beliau memiliki pesonanya yang tersendiri sebagai Eddie Brock dan Venom.

Akan tetapi, seperti penulis katakan di atas, ia pasti ada hubung kait dengan strategi pihak penerbit yang mahu terus mengembangkan watak berkenaan selepas ini.
Dari sudut penceritaannya juga bermasalah kerana ceritanya bergerak secara mendatar tanpa mempunyai momentum yang diperlukan untuk filem seperti Venom.

Perjalanan Venom tidak ada naik turunnya yang boleh membuatkan penonton teruja dan sekali gus menjadikan Venom sebagai adiwira kesayangan mereka (walaupun ia adalah watak antagonis).

Lantaran itu, tona filem ini tidak tercipta dengan baik dan kabur tentang hala tujunya sama ada mahu menjadikan Venom sebagai adiwira ataupun sebaliknya. Ia tidak memiliki asas yang kukuh dan jitu lalu membuatkan penonton berfikir apakah sebenarnya yang mahu ditonjolkan oleh Venom.


Pengarah filem Venom, Ruben Fleischer (kiri) bersama barisan pelakon utama filem Venom iaitu (dari kanan) Reid Scott, Tom Hardy, Riz Ahmed, Michelle Williams dan Jenny Slate pada tayangan perdana di Amerika Syarikat, baru-baru ini.

Meskipun penulis sukakan bagaimana watak She-Venom atau Anne Weying yang dilakonkan oleh bekas calon Oscar, Michelle Williams diperkenalkan tetapi itu adalah satu langkah yang kurang bijak kerana kemunculannya dilihat sebagai satu kesilapan dan cuba untuk mencuri tumpuan daripada Venom.

Seharusnya watak berkenaan disimpan untuk filem sekuel dan lebih memfokuskan kepada Venom itu sendiri.

Mungkin ada yang akan gembira apabila nama Malaysia menjadi sebutan dan menjadi sebahagian daripada penceritaan (walaupun lokasi penggambaran bukan di negara ini), tetapi perkara itu belum cukup membanggakan.

Penulis percaya bahawa walaupun Venom mendapat kritikan yang kurang memberangsangkan tetapi dengan rekod kutipan pembukaannya sebanyak AS$80.3 (RM333.13 juta) di Amerika Syarikat minggu lalu membuktikan bahawa Venom akan tetapi memiliki susulannya (adegan pasca kredit membuktikannya).

Itu sudah termaktub kerana Sony sendiri sudah merangka perancangan mahu mencipta alam semesta adiwira baharu menerusi Spider-Man selepas kejayaan Spider-Man: Homecoming (2017) dan perjanjian baharu yang termeterai antara studio terkemuka itu dan Marvel Studios.

***Penulis merupakan pemenang Anugerah Kewartawanan Kritikan Filem, Anugerah Kewartawanan Industri Filem Malaysia 2017 dan bekas seorang bekas wartawan hiburan. Penulis juga adalah graduan Sarjana Komunikasi (Pengajian Skrin), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Ulasan ini ditulis berdasarkan pandangan peribadi penulis tanpa dipengaruhi sesiapa.

Mstar