Di sebalik kehebatan ‘Pulang’ terselit jua celanya

Posted on

Bukan hanya dari aspek penceritaan, filem ‘Pulang’ turut mempertaruhkan keindahan sinematografi.

Filem: Pulang

Pengarah: Kabir Bhatia

Pelakon: Remy Ishak, Puteri Aishah, Erwin Dawson, Azrel Ismail, Alvin Wong, Sherry Al Jeffry, Datuk Jalaluddin Hassan, Syazuwan Hassan dan Juliana Evans

Genre: Drama

Durasi: 120 minit

Pengedar: Primeworks Studios

Tarikh Tayangan: 26 Julai 2018

SEHINGGA ke hari ini, penulis masih meletakkan filem cereka pertama arahan Kabir Bhatia, Cinta (2006) sebagai salah sebuah filem tempatan terbaik yang pernah dihasilkan.

Malah, dalam senarai sembilan filem yang sudah diarahkan Kabir, Cinta yang juga merupakan Filem Terbaik Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19 – 2007) itu turut berada di kedudukan paling atas filemografi Kabir sebagai seorang pembikin filem.

Dalam erti kata lain, Cinta sudah menjadi mahakarya Kabir dan telah meletakkan satu tanda aras baharu dalam sinema tempatan yang bukan sahaja cemerlang dari sudut cerita dan lakon layar tetapi aspek sinematografi.

Gandingan pertama Remy Ishak dan Puteri Aishah dalam filem ‘Pulang’.

Pun begitu, itu tidak bermakna karya-karya Kabir selepas Cinta tidak hebat. Cuma mereka berdiri atas kapasiti genre dan tema yang berbeza tetapi masih memperlihatkan keunggulan Kabir.

Antaranya adalah Bisik Pada Langit (2017), Dollah Superstar (2014), Setem (2010) dan Love (2008) yang berada dalam senarai filem kegemaran penulis.

Justeru, apabila Kabir kembali dengan filem ke-10 arahannya, Pulang yang menjengah pawagam tempatan minggu lalu, penulis meletakkan harapan tinggi untuk melihat karya baharunya itu.

Sementelah mengambil masa lebih kurang tiga tahun untuk disempurnakan, pastinya peminat filem tempatan amnya mahu melihat sejauh manakah kehebatan filem Pulang yang juga merupakan filem epik dan berbajet besar (kos penerbitan sebanyak RM6 juta) arahan Kabir ini.

Penulis yang berkesempatan menonton Pulang beberapa hari lalu pulang dengan perasaan bercampur-baur sehingga otak terus ligat memikirkan bagaimana hendak mengulas filem ini.

Sebagai permulaan, biarlah penulis menyentuh tentang kecemerlangan Pulang terlebih dahulu. Penulis tidak menafikan bahawa cerita Pulang yang berdasarkan idea daripada Datuk Ahmad Izham Omar dan bapanya, Omar Othman ini memang berada dalam kelas tersendiri.

Dari sudut penceritannya, Pulang bukan sebuah kisah cinta biasa yang sering kita tonton menerusi drama di televisyen. Bahkan, kisah cinta dalam Pulang cukup unik dan jarang sekali dipersembahkan kepada khalayak tempatan.

Memang tidak dinafikan kekuatan cerita filem Pulang tetapi disebabkan kelemahan aspek teknikal menyebabkan ia menjadi sedikit cacat.

Pulang membuka mata dan minda penonton bahawa kisah cinta yang berlaku antara Othman Alias (lakonan Remy Ishak) dan Thom (Puteri Aishah) secara realitinya memang benar-benar wujud.

Jika selama ini, kisah cinta seperti ini sering ditonjolkan dalam filem barat, namun, Pulang hadir dengan sebuah cerita yang berbeza lalu membuktikan bahawa kisah cinta yang selama ini difikirkan adalah mustahil dan tidak mungkin berlaku sebenarnya memang wujud dalam masyarakat kita.

Dengan cerita yang diinsipirasikan daripada kisah benar antara datuk dan nenek Ahmad Izham itu, olahan dan perkembangan cerita itu dicantikkan lagi dengan penghasilan lakon layar gandingan Ahmad Izham bersama-sama bekas pemenang Lakon Layar Terbaik FFM19, Mira Mustaffa yang juga isteri Kabir.

Semuanya tersusun cantik dan perjalanan filem juga bergerak pada paksi yang sewajarnya untuk melengkapkan tempoh masa dua jam filem ini ditayangkan.

Walaupun Pulang adalah sebuah filem genre drama namun, disebabkan keberkesanan lakon layar dan suntingannya, Pulang tidak meleret dan membuatkan penonton resah gelisah di dalam panggung.

Sehinggakan apabila menonton Pulang dan dilihat secara sekali imbas, mahu atau tidak, ia membawa fikiran penulis menerawang membayangkan Pulang yang memiliki sedikit sahaja persamaan dengan filem mega, Titanic (1997) terutama pada babak akhir filem ini.

Pulang mempertaruhkan bakat baharu, Puteri Aishah sebagai Thom.

Dari sudut pengarahan, Kabir masih lagi mengekalkan magisnya sebagai seorang sutradara lalu membuktikan filem drama dan melodrama sememangnya sudah sebati dalam dirinya.

Mungkin disebabkan itu jugalah, sepanjang berkarya sebagai seorang pembikin filem, Kabir hanya mengarahkan tiga filem komedi sahaja iaitu Gila Baby (2014), Dollah Superstar (2014) dan Setem (2010) manakala selebihnya adalah filem drama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *