Kelemahan sinematografi seharusnya tidak berlaku dalam ‘Tangisan Akinabalu’

Posted on

Keunikan dan keindahan di sekitar Gunung Kinabalu menjadi taruhan filem 'Tangisan Akinabalu'.

Filem: Tangisan Akinabalu

Pengarah: Datuk Jurey Latiff Rosli

Pelakon: Yuri Mejal, Phanthegerow, Yus Waisar, Syaiful Zero, Hosiani Keewon, Marlin Malalin dan Datuk Yusof Haslam

Genre: Drama

Durasi: 92 minit

Pengedar: Skop Productions Sdn. Bhd.

Tarikh Tayangan: 27 September 2018

HARUS diakui, nama Datuk Jurey Latiff Rosli agak asing dalam kalangan peminat filem tempatan memandangkan selama beliau bergelar seorang pengarah, hanya tiga buah filem yang sudah diarahkannya.

Bermula dengan filem Libas pada tahun 2011 dan kemudiannya dengan filem keduanya, Malay Regiment yang mengundang kontroversi tahun lalu, ia masih belum menguatkan portfolio Jurey sebagai pengarah filem cereka.

Meskipun filem Libas pernah menghadiahkan Jurey dengan trofi Pengarah Harapan Terbaik Festival Filem Malaysia (FF Ke-24 (2011), ternyata ia belum mampu membuka mata khalayak dengan kemampuan Jurey.

Tidak mahu menunggu lama selepas filem Malay Regiment yang bercorak patriotik dan sejarah, Jurey kembali mempertaruhkan filem ketiganya berjudul Tangisan Akinabalu.

Lebih mencabar apabila Tangisan Akinabalu ditayangkan serentak dengan sebuah lagi filem, Paskal The Movie minggu lalu sekali gus menyaksikan pertembungan yang agak ‘luar biasa’ setelah sekian lama tiada filem tempatan bersaing sebegitu.

Jika diperhatikan kepada naskhah Tangisan Akinabalu, secara lahiriahnya, ia sememangnya cukup menarik dan penulis tidak menafikan perihal itu.

Mana tidaknya. Kemunculan Tangisan Akinabalu memberikan satu variasi kepada penonton yang sudah terlalu kerap disajikan dengan genre seram, aksi dan komedi.

Apatah lagi, filem tersebut diinspirasikan daripada kisah benar di sebalik kejadian gegaran gempa bumi yang pernah melanda Sabah sekitar tahun 2015.

Disebabkan itu, penulis tidak menolak kenyataan bahawa itu adalah tarikan untuk penonton ke pawagam menonton filem Tangisan Akinabalu dan melihat cerita yang berlaku di sebalik kejadian tersebut.

Dalam masa yang sama, penulis juga menyifatkan Tangisan Akinabalu adalah percaturan berani Jurey dan pihak penerbit, New Line Film kerana tidak langsung mengenegahkan wajah-wajah komersial masa kini.

Pelakon utama filem Tangisan Akinabalu, Yuri Mejal memegang watak sebagai malim gunung bernama Raymond.

Sebaliknya, teraju utamanya adalah para pelakon kelahiran Sabah yang kurang dikenali melainkan pelawak terkenal, Syaiful dari kumpulan Zero dan Yus Waisar.

Secara keseluruhannya, penulis tidak memiliki masalah dengan cerita dan tema filem ini kerana secara kasarnya, ia dipersembahkan dalam cara tersendiri tentang pasca gegaran tersebut yang penulis sifatkan memang untuk memberikan kesan dramatik.

Filem Tangisan Akinabalu menceritakan pelbagai kisah dari sudut pandang berbeza menerusi beberapa watak tentang apa yang berlaku dalam kehidupan masyarakat Sabah selepas tragedi yang berlaku itu.

Menerusi watak protagonis utamanya, Raymond atau Ray (lakonan Yuri Mejal), ia membawa penonton untuk menyelami konflik yang berlaku pada dirinya sebagai seorang malim gunung selepas abangnya maut dalam kejadian tersebut.

Ditambah pula dengan keadaan ibunya yang kurang sihat kerana diserang angin ahmar membuatkan Ray berbelah bagi sama ada mahu meneruskan pekerjaan yang diminatinya itu atau sebaliknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *