Lengkap segala rencah, ‘Karwaan’ bukan stereotaip filem Bollywood

Posted on

Sebagai seorang bintang Bollywood yang dikenali dengan watak-watak berkarakter, Irrfan Khan cukup menyerlah

Filem: Karwaan

Pengarah: Akarsh Khurana

Pelakon: Irrfan Khan, Dulquer Salmaan, Mithila Palkar, Amala Akkineni, Kriti Kharbanda dan Akarsh Khurana

Genre: Drama/Komedi

Durasi: 114 minit

Pengedar: TGV Pictures

Tarikh Tayangan: 3 Ogos 2018

PENULIS bukanlah seorang peminat tegar filem Bollywood. Namun, andai berpeluang menonton karya-karya yang bagus dan berkualiti, penulis tidak akan sama sekali menolaknya mentah-mentah.

Biarpun filem Bollywood sudah mempunyai cop mohor tersendiri dalam membentuk acuan naskhahnya, tetapi, industri perfileman terbesar dunia itu tidak lagi hanya memfokuskan kepada pembikinan filem konvensional Bollywood yang semua sudah sedia maklum.

Masa berubah dan pemikiran serta penerimaan masyarakat juga bergerak seiring dengan arus pemodenan dalam menerima karya yang berterusan memberikan hiburan semaksimum mungkin buat mereka biarpun acuan filemnya bukan lagi bersifat konvensional.

Dalam konteks ini, penulis cukup selesa untuk merujuk kepada sebuah filem Bollywood berjudul Karwaan (yang membawa maksud van) yang sempat penulis tonton beberapa hari lalu.

Gandingan mantap tiga pelakon filem ‘Karwaan’ iaitu Dulquer Salmaan (kiri), Mithila Palkar dan Irrfan Khan melengkapkan filem ini untuk menjadi sebuah naskhah terbaik.

Memandangkan Karwaan yang mendapat ulasan positif daripada pengkritik dan wartawan filem di India, maka, penulis tidak mahu melepaskan peluang menontonnya apabila ia juga ditayangkan serentak dengan Amerika Syarikat bermula 3 Ogos lalu.

Jika dilihat secara zahirnya, Karwaan bukanlah sebuah filem popular yakni membariskan pelakon ternama bertaraf Gred A. Pada hemat penulis juga, para pelakonnya memang bukan daripada mereka yang popular dalam kalangan masyarakat di negara ini.

Akan tetapi, itu bukan satu halangan untuk menikmati Karwaan yang penulis sifatkan sebagai salah sebuah karya terbaik yang sememangnya bukan sebuah filem Bollywood stereotaip.

Sebelum itu, ingin penulis nasihatkan bahawa jika mereka yang gemarkan filem Bollywood yang dilengkapi dengan runut bunyi, tarian, busana dan sinematografi, Karwaan bukan untuk anda.

Sebaliknya, Karwaan adalah untuk mereka yang mahu menonton sebuah filem yang memberikan kelainan dalam segenap aspek selain memberikan pengalaman manis terindah usai menontonnya.

Kecemerlangan Karwaan terletak kepada penghasilan lakon layarnya yang penulis sifatkan begitu indah bagaikan membaca sebuah novel yang membuatkan pembaca menyelak halaman muka surat tanpa henti sehingga tamat.

Karwaan tidak dikategorikan sebagai sebuah filem berbajet besar. Sebaliknya, keindahan filem ini yang memiliki jiwa dan rohnya yang tersendiri hanya bermula daripada sebuah insiden menjadikannya ia sebagai sebuah naskhah untuk renungan kita bersama.

Dari satu aspek, Karwaan lengkap dengan pelbagai rencah dan rasa dalam memberikan hiburan tersendiri buat penonton yang mencari makna sebuah kepuasan menonton sesebuah filem.

Ternyata, percubaan pertama Akarsh Khurana mengarahkan filem cerekanya ini memang telah membuahkan hasil yang tidak mengecewakan. Sebagai pengarah dan juga penulis lakon layar, Akarsh bijak untuk memberikan impak tersendiri dalam setiap momen yang terbentuk di layar.

Secara lahiriahnya, penulis anggap cerita Karwaan adalah sangat ringkas. Ia mengisahkan bagaimana rutin harian kehidupan seorang pemuda, Avinash (lakonan Dulquer Salmaan) yang bekerja di sebuah syarikat teknologi maklumat yang bukan minatnya.

Minat Avinash lebih kepada bidang fotografi tetapi mendapat tentang hebat daripada bapanya yang menyifatkan ia tidak akan dapat memberikan jaminan hidup terbaik lalu Avinash menurut sahaja permintaan bapanya walaupun jiwanya memberontak.

Disebabkan itu, hubungan Avinash dengan bapanya menjadi dingin dan renggang sehinggalah pada satu hari, dia menerima panggilan yang menyatakan bapanya telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *