Osman Ali hilang arah bersama ‘Langsuirnya’

Posted on

Percubaan yang baik antara Hannah Delisha dan Syafiq Kyle dalam 'Langsuir'.

Filem: Langsuir

Pengarah: Osman Ali

Pelakon: Syafiq Kyle, Hannah Delisha, Firdaus Nazaman, Julia Farhana Marin, Halim Radzi, Shahkimin, Nazri John dan Daaim Jailani

Genre: Drama/Seram

Durasi: 98 minit

Pengedar: Early Bird Productions

Tarikh Tayangan: 20 September 2018

SELAMA lebih sedekad bergelar pengarah filem cereka bermula dengan filem Puaka Tebing Biru (2007), memang tidak dinafikan, Osman Ali berjaya meletakkan dirinya sebagai salah seorang pengkarya yang disegani.

Sebagai seorang yang mengikuti hasil kerjanya selama ini, penulis harus akui bahawa Osman memiliki identiti dan cop mohornya sendiri dalam setiap filem cereka yang dihasilkannya.

Jika ditanya kepada penulis secara peribadi filem arahan Osman yang menjadi kegemaran penulis, daripada 13 buah filem yang sudah dihasilkannya, hanya empat buah filem sahaja yang tersenarai iaitu Jwanita (2015), Sejoli: Misi Mencantas Cinta (2014), Cun! (2011) dan Anak Halal (2007).

Selebihnya, untuk penulis, ia hanyalah sekadar untuk tontonan semata-mata terutama filem-filem melodrama yang muncul selepas fenomena filem Ombak Rindu (2011) kerana Osman sudah kelihatan seperti statik.

Filem ‘Langsuir’ yang menyaksikan gandingan pertama Hannah Delisha dan Syafiq Kyle di layar perak.

Lalu, apabila Osman muncul dengan filem baharunya, Langsuir yang merupakan filem ke-13 arahannya, penulis tidak menafikan bahawa berasa teruja kerana tema yang diketengahkan Osman kali ini boleh dianggap menarik.

Sementelah, sinema tempatan untuk sembilan bulan kebelakangan ini hanya dibarisi filem aksi, drama dan komedi, lalu penulis melihat Langsuir hadir tepat pada waktunya dalam memberikan variasi kepada khalayak.

Penulis menjangkakan Langsuir akan menjadi sebuah filem seram yang berjaya daripada Osman memandangkan anak kelahiran Pulau Langkawi, Kedah itu belum pernah menghasilkan karya seram dalam erti kata sebenar.

Namun, telahan penulis terhadap Langsuir ternyata meleset kerana ia bukanlah seperti mana yang disangka dan perkara itu membuatkan penulis berasa ralat.

Ralat kerana penulis mahu melihat pembaharuan daripada Osman tetapi malangnya perkara itu tidak berlaku.

Bukan mahu bersikap kejam tetapi realitinya dan selepas menghabiskan masa selama lebih kurang satu setengah jam menontonnya, Langsuir adalah sebuah karya yang hilang arah tujunya.

Kepincangan dalam filem ini bukan sedikit kerana banyak kelompongan yang membuatkan penulis tertanya-tanya apakah sebenarnya yang mahu dipersembahkan oleh Osman menerusi Langsuir?

Pertamanya, Langsuir dilabelkan sebagai sebuah filem seram romantik. Dalam konteks itu, penulis tidak memiliki masalah kerana mengenali Osman, dia cukup mahir dalam memberikan pendekatan elemen cinta dan romantis dalam karyanya.

Salah seorang pelakon baharu yang diketengahkan dalam filem Langsuir, Daaim Jailani yang memegang watak sebagai Eron.

Namun, yang menjadi permasalahan di sini apabila elemen cinta yang diketengahkan itu langsung tidak kesampaian jika itu adalah tujuan utama Osman mahu menghasilkan Langsuir.

Memang tidak syak lagi, Osman memilih Syafiq Kyle dan Hannah Delisha sebagai teraju utama adalah disebabkan ledakan populariti yang dikecapi oleh mereka menerusi drama rantaian Mencintaimu Mr. Photographer, tahun lalu.

Tetapi gandingan mereka berdua yang pertama kali menerajui filem cereka nampaknya tidak meninggalkan impak gara-gara persembahan lakonan mereka yang hanya bersifat superficial atau cetek.

Pada awalnya, penulis mengakui lakonan Hannah Delisha sebagai langsuir bernama Suri agak menyakinkan tetapi bermula di pertengahan cerita, fokus lakonannya mula merosot dan akhirnya tenggelam bersama ceritanya yang mendatar.

Tidak dinafikan, Hannah memiliki wajah yang cantik tetapi untuk menjadi langsuir, paras rupa sahaja tidak mencukupi kerana semuanya memerlukan satu pakej yang lengkap termasuklah persembahan lakonan.

Tetapi, apabila dikaji sebaliknya pula, jika Langsuir ini dianggap sebagai sebuah filem seram yang sebenar dengan mengenengahkan kisah entiti berkenaan sebagai plot utama, perkara itu juga tidak kesampaian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *