Penghargaan buat rakyat Malaysia dalam ‘Rise Ini Kalilah’

Posted on

Filem 'Rise Ini Kalilah' bukanlah sebuah filem yang teruk mahupun buruk tetapi masih dalam skala baik dan memuaskan biarpun lebih layak menjadi sebuah telefilem.

Filem: Rise Ini Kalilah

Pengarah: Saw Teong Hin, Nik Amir Mustapha dan M.S. Prem Nath

Pelakon: Remy Ishak, Mira Filzah, Jack Tan, Sangeeta Krishnasamy, Mark O’Dea, Jenn Chia, Mustaqim Bahadon, Shashi Tharan, Sweet Qismina dan Sharifah Sakinah

Genre: Drama

Durasi: 102 minit

Pengedar: MM2 Entertainment Sdn. Bhd.

Tarikh Tayangan: 13 September 2018

BARANGKALI sesuatu yang agak mengejutkan juga apabila filem Rise Ini Kalilah menemui penonton tanpa sebarang hebahan umum sebelum tayangannya.

Dalam erti kata lain, pembikinannya tidak dicanang serancak filem-filem lain dan mungkin ia adalah salah satu strategi pemasaran oleh pihak penerbit yang mahu memberikan kejutan buat rakyat Malaysia.

Lantaran itu, pujian wajar diberikan kepada mereka yang bertungkus-lumus menzahirkan filem Rise Ini Kalilah ini hanya dalam tempoh yang boleh dikatakan agak singkat memandangkan ia diinspirasikan daripada tarikh bersejarah 9 Mei lalu yang telah merobah landskap negara secara total.

Disebabkan itu jugalah, pihak penerbit dan pencetus idea serta penulis cerita filem Rise Ini Kalilah, Fred Chong tidak mahu melepaskan peluang keemasan dengan menggunakan tempoh empat bulan selepas 9 Mei itu untuk menghadiahkan sebuah filem khusus buat rakyat Malaysia.

Aktor berkarisma, Remy Ishak memegang watak sebagai seorang anggota polis dan bapa bernama Azman.

Ditambah pula barisan pelakon filem Rise Ini Kalilah ini juga bukan calang-calang apabila ia dibarisi dari kalangan mereka yang bertaraf Gred A dan ada di antara mereka yang merupakan penerima trofi di Festival Filem Malaysia (FFM).

Lebih menjadikan Rise Ini Kalilah istimewa adalah apabila ia diarahkan oleh tiga orang pengarah yang mewakili kaum utama di negara ini. Mereka yang dimaksudkan adalah bekas Pengarah Terbaik FFM18 (2005), Saw Teong Hin; bekas Pengarah Terbaik FFM26 (2014), Nik Amir Mustapha dan M.S. Prem Nath.

Justeru, apakah filem Rise Ini Kalilah ini wajar untuk tidak ditonton oleh rakyat Malaysia di pawagam sedangkan ia sebenarnya boleh dianggap sebagai hadiah bagi menghargai jasa dan pengorbanan yang telah mereka lakukan pada tarikh bersejarah itu?

Dalam satu aspek, benar, filem Rise Ini Kalilah memang tidak seharusnya dilepaskan kerana dari sudut pandang penulis, ia adalah sebuah filem yang memiliki sentuhan tersendiri terutama menyentuh tema yang ditampilkan.

Namun, harus diingat, Rise Ini Kalilah tidak mengaibkan sesiapa tetapi lebih kepada mesej tersurat dan tersiratnya tentang pengorbanan rakyat Malaysia menerusi enam buah cerita yang ditampilkan dalam filem ini yang kemudiannya menemui satu titik tumpu iaitu pada hari pengundian.

Aksi Sweet Qismina dan Mira Filzah (kanan) dalam salah satu babak filem ‘Rise Ini Kalilah’.

Penulis juga melihat cerita yang ditampilkan dalam Rise Ini Kalilah semuanya begitu dekat dengan rakyat Malaysia seperti mana yang telah kita baca, dengar dan lihat ketika menjelangnya Pilihanraya Umum Ke-14 yang mana rata-ratanya mahu melihat perubahan drastik dalam tampuk pemerintahan negara.

Bukan hanya itu, Rise Ini Kalilah juga menampilkan cerita dari sudut pandang berbeza menerusi perspektif kehidupan seorang anggota polis, Azman (lakonan Remy Ishak), pemilik agensi pekerja asing, Selva (Shashi Tharan), dua orang petugas media, June (Jenn Chia) dan Marcus (Mark O’Dea) serta perbalahan antara seorang bapa (Thangamani) dan anaknya, Shanti (Sangeeta Krishnasamy) dalam soal prinsip hidup.

Kesemua enam cerita ini yang diinspirasikan daripada semangat rakyat Malaysia ini diolah dan digarap dengan baik selain menggunakan kreativiti penulis lakon layar dalam mencantikkan visual filem ini untuk penonton terus melekat di kerusi sehingga tamat.

Bukan hanya mesej tersurat bahkan mesej tersirat yang ditampilkan membuatkan penulis tersenyum sendirian memikirkan bahawa apa sahaja yang kita lakukan sebenarnya ada impak dan kesan di kemudian hari yang pada hemat penulis merupakan sebuah mesej bersifat sejagat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *