Pertukaran karya seni menerusi Produksi Seni 2020

Posted on

Ketua Pengarah Finas, Datuk Fauzi Ayob bersama barisan pelakon drama Moonlight Saigon yang membabitkan pelakon dari Malaysia dan Vietnam. Foto LOW BOON TAT

MAJLIS menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara syarikat Produksi Seni 2020 dengan Sram & Mram Technologies Resources bakal menjadi platform kepada pertukaran karya seni antara Malaysia dengan negara-negara lain tidak lama lagi.

Ketua Pengarah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) Datuk Fauzi Ayob berkata, pihaknya menyokong usaha tersebut kerana ia bakal membawa banyak manfaat kepada negara ini.

“Melalui perjanjian ini akan ada penggambaran produksi luar dijalankan di Malaysia, ia sekali gus dapat mempromosikan negara ini.

“Usaha tersebut juga dilihat sebagai pembuka jalan dari segi koloborasi antara produksi tempatan dan produksi dari luar,” ujarnya kepada mStar Online.

Perjanjian persefahaman (Mou) antara Produksi Seni 2020 dengan Sram & Mram Technologies Resources bakal membuka laluan untuk koloborasi seni antara Malaysia dan negara serantau tidak lama lagi.

Majlis menandatangani MoU itu berlangsung di Hotel Royal Chulan Kuala Lumpur, Selasa.

Menerusi majlis itu juga, Produksi Seni 2020 yang diterajui Datuk Nancie Foo dan Wendy Wong telah melancarkan drama koloborasi dua negara melibatkan Malaysia dengan Vietnam.

Drama yang diberi judul Moonlight Saigon itu akan mula disiarkan menerusi saluran RTM, September depan.

Mengulas mengenai koloborasi itu, Nancie mengakui ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk dihasilkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *