‘Skyscraper’ sekadar lengkapkan portfolio Dwayne Johnson

Posted on

Walaupun kutipan pembukaan filem ‘Skyscraper’ tidak menepati jangkaan, ia dilihat telah memperkukuhkan portfolio seni Dwayne Johnson.

Filem: Skyscraper

Pengarah: Rawson Marshall Thurber

Pelakon: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, McKenna Roberts, Noah Cottrell, Roland Moller dan Pablo Schreiber

Genre: Aksi/Drama

Durasi: 102 minit

Pengedar: United International Pictures

Tarikh Tayangan: 12 Julai 2018

NAMPAKNYA filem baharu lakonan Dwayne Johnson iaitu Skyscraper tidak bermula dengan baik apabila ia hanya mampu mencatatkan kutipan pembukaan sebanyak AS$24.9 juta (RM100.6 juta) di Amerika Syarikat (AS), minggu lalu.

Walaupun filem arahan Rawson Marshall Thurber (Central Intelligence, 2016) itu dilihat berpotensi besar untuk menjadi salah sebuah filem terlaris musim panas tahun ini selain nilai bintang Johnson sebagai aktor, ia tidak dapat membantu Skyscraper menguasai panggung (di tempat ketiga selepas Hotel Transylvania 3: Summer Vacation dan Ant-Man and the Wasp).

Dwayne Johnson membawakan watak sebagai Will Sawyer yang perlu berhadapan dengan kesulitan dalam menyelamatkan keluarganya.

Persoalan mula dibangkitkan oleh pemerhati dunia hiburan Hollywood khususnya pengkritik dan wartawan filem yang tidak menolak kemungkinan bahawa kekerapan Johnson muncul dalam deretan filem menjadi faktor penyumbang kepada kutipan lemah Skyscraper.

Faktor itu ada benarnya juga kerana sebelum Johnson muncul dengan Skyscraper, bekas bintang gusti WWE itu baharu sahaja muncul dengan filem Rampage, April lalu dan tiga buah filem lain sepanjang tahun 2017 (Jumanji: Welcome To The Jungle, Baywatch dan Fast & Furios 8).

Pun begitu, soal berkenaan sebenarnya subjektif walaupun apa yang diperkatakan itu ada kebenarannya.

Penulis yang berkesempatan menonton Skyscraper baru-baru ini turut berpendapat bahawa Johnson atau lebih dikenali dengan nama pentasnya, The Rock itu perlahan-lahan menampakkan ketepuannya sebagai bintang filem aksi khususnya.

Secara jujurnya, Skyscraper berada dalam acuan filem aksi yang sudah biasa ditonton sebelum ini tetapi karya yang ditulis oleh Marshall Thurber itu bukanlah berada dalam kategori buruk mahupun teruk.

Malah, menonton Skyscraper sedikit sebanyak mengingatkan penulis kepada filem lakonan Bruce Willis, Die Hard yang baru sahaja menyambut ulang tahun kelahiran ke-30.

Salah satu babak cemas lakonan Dwayne Johnson dalam filem Skyscraper.

Dari sudut nilai sinematiknya, Skyscraper menawarkan sesuatu yang indah terutama dari sudut sinematografi dan suntingan yang meletakkan filem ini pada tempo yang menepati genre aksi itu sendiri.

Permainan visual, efek visual yang memberangsangkan serta gerak kamera yang penulis anggap sebagai membanggakan dalam konteks filem ini telah berjaya memberikan satu pengalaman ngeri buat penonton khususnya pada babak-babak cemas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *